Magyar desszertek felfedezése a Csókban
Eszterházy-torta, Zserbó, Gundel Palacsinta, Dobostorta… Magyarország gazdag gasztronómiai kincsekben bővelkedik és nem csupán az ízek, de a mögöttük rejlő történetek miatt is izgalmasak. Gyere, és fedezd fel velünk az ikonikus magyar desszertek csodálatos világát, kóstold meg a klasszikus édességek Csók saját verzióit. Vágjunk együtt neki egy édes utazásnak a Csók Budapesttel, hogy felfedezzük Magyarország híres édességeit!
Magyar Klasszikusok Desszertek:
Dobos Torta
Ez a többrétegű csoda különleges karamellizált cukor díszítéssel és krémes töltelékkel a magyar desszertek királynője, melyet Dobos C. József, a híres cukrászmester alkotott meg a 19. században. Egyébként Ő találta fel a csokis-vajas krémet és az égetettcukor-bevonat, amelynek célja az volt, hogy az édesség a korlátozott hűtési technikák mellett is hosszú ideig friss maradjon. Annyira sikeres lett, hogy hamar Európa-szerte híre ment.
Kürtöskalács
A kürtőskalács eredetileg fahengeren forgatva készült a forró parázs felett, a 20. század elején kristálycukorral és dióval ízesítették, inenntől vált még kedveltebbé. A recept már az 1795-ös kéziratban és az 1858-ban megjelent szakácskönyvben is szerepel. Ma Székelyföldön különösen fontos szerepe van az ünnepi alkalmakkor és hagyományos édességnek számít a Kárpát-medencében is.
Eszterházy-torta
A különleges diós torta, egyedi díszítéssel nem a készítőjéről, hanem az Esterházy grófról kapta nevét, elképzelhető, hogy a cukrász, Esterházy Pál Antal diplomata kedvében szeretett volna járni. Az osztrák-magyar időkben vált népszerűvé, majd gyorsan elterjedt az egész Monarchia területén.
Gundel Palacsinta
A palacsinta, mely dióval töltött vékony tésztából áll és csokoládéöntettel locsolnak meg egy magyar hungarikum, melynek receptjét eredetileg a híres Márai Sándor felesége talált ki. Az elkészítés látványossága a flambírozásban rejlik, amit eredetileg Gundel talált ki, és azóta is egy különleges élményt nyújt.
Rigó Jancsi
Rigó János, 1858-ban született Pákozdon. 10 évesen már hegedű prímásként játszott édesapja bandájában, amivel megalapozta a világhírűvé válását.
Fehérváron, Simplicius Barcza Józsinál tanulta ki a zenészmesterséget, viszont miután lánya és Jancsi között szerelem szövődött, elszegődött mesterétől.
Fantasztikus művész vált belőle, járta a világot. Az egyik párizsi előadása alkalmával a belga herceg párja, Ward Klára kiszemelte magának, aki el is hagyta a férjét érte, ennek köszönhető, hogy megszületett ez a sütemény.Ugyanis, Budapesten egy cukrászdában az egyik cukrász, reklámként használta őket, elnevezte az egyik desszertet, mert reménykedett benne, hogy megdobja az eladásokat. Be is jött, nem csak hazánkban, de a hátorn túl is máig nagyon népszerű.
Csók élmény
Csók Somlói galuska
A Somlói galuska, ami a magyar édességek között kiemelkedő népszerűségnek örvend, először a brüsszeli világkiállításon mutatkozott be, ahol nagy sikere miatt alkotóját szakmai elismerésben részesítették. A piskótatészta alapra bőségesen csorgatott csokoládé öntet és habos tejszínkorona teszi igazán ellenállhatatlanná. Ez az édesség Szőcs Béla cukrászmester mesterműve, habár az ötlet eredetileg Gollerits Károlytól, a Gundel akkori főpincérétől származik. Bár eredetileg „Somlyói” néven mutatták be, egy apró tévedés miatt az ipszilon lemaradt a névből a világkiállításon, így született meg a „somlói galuska” elnevezés. Ma már ez a desszert elengedhetetlen része a magyar gasztronómiai kincseknek.
A Csók Budapestben egyedi módon készül: bőségesen csorgatott csokoládé öntettel, és habos tejszínkoronával tökéletesen kiegészítve a puha piskótatésztát. Így nálunk egy valódi ízorgia vár rád ezzel a klasszikus desszerttel is!
Csók Lúdláb torta, meggysorbet
A Lúdláb torta, mely a csokoládé rajongók egyik kedvenc választása, nevét egyesek szerint formájáról kapta, mások szerint pedig azért, mert a Szent Márton-napi libaünnep jellegzetes desszertje. Az isteni párizsi krémes, konyakos meggyes süteményt Émile Gerbeaud alkotta meg a 19. század végén. A konyakos meggy vagy konyakmeggy egyébként szintén világhírű magyar találmány. A lúdláb torta egy másik olyan magyar desszert, mely mélyen gyökerezik a hazai gasztronómiában, és gyakran szerepel különféle ünnepi alkalmakon.
Csók Budapest saját verziója, amely a hagyományos receptet kiegészíti friss meggysorbettel. Az édeskés, savanykás meggysorbet tökéletesen harmonizál a krémes tortával, egyedülálló ízélményt adva az édesség kedvelőinek. Gyere el hozzánk és tedd próbára ízlelőbimbóidat!
Csók krémes
A krémes története egészen Napóleon idejéig nyúlik vissza. A császár séfje, Careme, sokszor készítette ezt a süteményt, ezért is Napóleon tortaként vált ismertté.
A 16. században megjelent, ‘Szakácstudomány’ című műben, ‘millefoglie’ néven említik, ami ezernyi lapot jelent (utalva a tésztára.)
Az általunk ismert krémes 1840-ben jelent meg először, Czifra István könyvében, ahol ‘vaníliás pástétomnak’ nevezi, itt a főzött krémre utalva. A 19 és 20 században egyre több helyen jelent meg, de a mai formáját, az 1930-as években nyerte el.
A Csókban különleges verzióban készül, a hagyományos elemeket megtartva: gazdag, krémes, vanília krém, könnyű tejszínhab, ropogós vajas tészta alapon, amit egy színes tetővel koronázunk meg. Egy igazi műalkotás.
Ismerd meg Magyarország édességeinek sokszínű világát velünk a Csók Budapesttel! Engedd, hogy elkalauzoljunk a gasztronómiai élvezetek útvesztőjében. Legyen szó a régi kedvencek újraértelmezéséről vagy az izgalmas újdonságok kóstolásáról, nálunk megtalálod a saját ízlésednek megfelelő desszertet. Csatlakozz hozzánk az Andrássy úti bisztrónkban, és élvezd velünk a gasztronómiai örökségünk legjavát!